Drama ve Smrku! Fair play? Ano či nikoliv?

14.07.2020 13:41

    Pořádné drama mezi Adamem Strakou a nejmenovaným jezdcem se odehrálo na Chalupa Cupu ve Smrku. Řešíme tu otázku fair play. Co si myslíte vy? Více v článku.

Datum závodu :

12.7.2020

Název podniku :

Chalupa Cup

Kategorie :

Hobby MX2

Celkové umístění : 

7. místo

 

    "Do Smrku byly závody přeloženy z Čisté u Litomyšle, kde silné deště způsobili, že se trať stala nesjízdnou. Adam má trať ve Smrku téměř domovskou, Manovi vždy trať skvěle připraví, tedy jsme očekávali dobrý výsledek. V den závodu nepršelo, ale několik předchozích dní ano a tedy bylo luxusně přírodně nakropeno. Závodu se účastnilo 250 motorek a kvalifikace se již nejeli spolu s Openama, ale pouze MX1 a MX2 ( 35 jezdců ) Adam tuto kvalifikaci vyhrál jak ve své kategorii, tak i celkově. Druhý byl se strátou vteřiny polák (....ještě jsme netušili, že hlavní hvězda dne :-) ).
    Do první jízdy Adam odstartoval cca 4, ale do půl kola byl na druhé pozici za polákem. Ten ho evidentně brzdil, ale Adamovi se ho nedařilo předjet. Oba poodjeli zbytku pole. Při jednom pokusu o předjetí Adam bohužel upadl a posunul se o 2 pozice dozadu. Jedno místo ještě stáhnul a dokončil na 3 pozici. Věděl, že jestli chce ve Smrku vyhrát, musí dobře odstartovat a druhou jízdu vyhrát. Start se povedl . Po startu 1- Holeshot. Polák se na Adama dotáhl a opět spolu poodjeli. Do poloviny závodu si Adam udržoval mírný odstup a nedovolil polákovi zaútočit. Bohužel v jedné ze zatáček zvolil venkovní stopu, polák vycítil šanci, snad mu i přeskočilo, jinak si to neumím vysvětlit a vnitřní stopou Adama natvrdo, naprosto nekompromisně a likvidačně poslal k zemi. Naštěstí ho nezranil. Adam se posbíral, ale odjížděl téměř poslední a s krvácením z nosu. Dojel na 10 místě. Celkově na 7. Tento incident ho připravil o vítězství.
    Nezbylo mi, než na chování poláka podat protest u pořadatele a předložit mu fotodokumentaci incidentu pořízenou jedním z diváků, který ihned přiběhl a tuto mi nabídl. Na základě toho byl polákovi udělen trest posunutí o 5 míst. To nám sice body nevrátí, ale alespoň bylo bezpečnosti uděláno za dosti. S tímto jsme odešli. Pořadatele ale dále, bez našeho vědomí kontaktovali další přihlížející a trvali vzhledem k bezohlednosti a brutalitě incidentu na diskvalifikaci tohoto jezdce. Na jejich apel tedy pořadatel poláka diskvalifikoval v druhé jízdě. A nyní začíná něco, čemu já říkám fraška a jinak to nejde napsat. Polák s doprovodem dorazil na vyhlášení a zde se dozvěděl "změny". Začal vyhrožovat, že už příště nepřijede a že s diskvalifikací nesouhlasí, že vše bylo v pořádku ( incident je částečně ve fotodokumentaci tohoto reportu ). Pořadatel si mě tedy zavolal a pronesl pro mě nezapomenutelnou větu " Nějak se domluvte, jak teda ". Otcové závodníků se mají domlouvat, jestli diskvalifikace, nebo posun o 5 míst, nebo nic a polák si odveze " zasloužený" pohárek ?? Takovouto komedii jsem ještě nezažil, řekl jsem, že je mi to jedno, ať si ho klidně vyhlásí, ale ať přede mnou už nikdo nevyslovuje frázi " Apelujem na bezpečnost ", budeme udělovat černé vlajky. Jde jen o byznys a o 750 Kč, které takovýto blázen příště možná znovu přiveze z Polska.
    Za 10 let, co tento sport provozujeme jsem nebyl více frustrovaný, než nyní. Více než chování celé této polské výpravy mě ale dojal přístup pořadatele. Pro mě je už jen nepochopitelné, že pořadatel zapíše jezdce, který má mezinárodní licenci, pravidelně startuje na slovenském a polském mistráku v kategorii Open MX2 a pořadatel ho zapíše na Hobby podniku do kategorie Hobby ????  Nezbývá mi, než jít dál, soustředit se na další závody a jak se říká : SLÁVA VÍTĚZŮM A ČEST PORAŽENÝM ( pardon ) SRAŽENÝM :-) :-). Na fotografii je zřejmé, jak si vítěz prvenství užívá ( ...ach to svědomí :-) ) I přesto děkujeme Regionu za podporu a budeme se snažit i dále vzorně reprezentovat. Hlavně v duchu Fair Play." vyjádřili se k závodu Strakovi.

 

1. místo: Jakub Budaj

2. místo: Barbora Laňková

3. místo: Adam Čermák

 

    Za REGION RACING si myslíme, že motokros je už tak sám o sobě velmi nebezpečný sport a měla by mezi všemi jezdci panovat nějaká fair play. Tomuto incidentu se ze strany nejmenovaného jezdce dalo předejít!!! 
    Jsme rádi, že se Adamovi nestalo nic vážného! Děkujeme za vzornou reprezentaci týmu! 
    Apelujeme na všechny jezdce, dávejte na sebe pozor!

Fotogalerie: Drama ve Smrku! Fair play? Ano či nikoliv?

TOPlist

   

  

Kontakt

REGION RACING s.r.o. Dlouhá 730/35
Praha 1
110 00

IČ: 083 56 378
DIČ: CZ08356378
Číslo účtu: 115-9924310237/0100
IČP:1013138261
Erik Provazník
+420 604 374 364
team@region-racing.cz