Kontrola stavu trénovanosti. Jak jsi na tom po zimě?

28.02.2020 16:11

    Sezónu máme za rohem, zimní fyzická příprava se chýlí ke konci, usedáte za řidítka a prostě dřete, co to dá… Ale jak na tom s tou trénovaností vlastně jste?
    Víte, že motokrosový jezdec dosahuje až 200 tepů za minutu, čímž je motokros řazen mezi nejextrémnější sporty na světě a nikdy není jasné, že je jezdec připraven na 100%? Tak si pojďme říct co to vlastně ta „kontrola stavu trénovanosti“ je, k čemu je dobrá a jak se měří…

Termínem trénovanost se rozumí celkový stav připravenosti sportovce, tedy motokrosaře, na soutěžní výkon. Pomáhá trenérovi zjistit, v jaké tělesné kondici se právě jeho svěřenec nachází, co je potřeba zlepšit a jaké možnosti má. Motokros je silově – vytrvalostí sport. Kontrola stavu trénovanosti by měla probíhat na začátku sezóny, každý další měsíc a na konci sezóny. 

Před začátkem sezony by každý trenér měl připravit pro svého svěřence dovednostní test. V případě motokrosaře by měl test obsahovat cvičení na sílu, rychlost reakce, vytrvalost.

  1. Na motocyklu

Nejlepším způsobem kontroly je trénování na samotném motocyklu a to způsobem, že na jedné určité trati měříme čas okruhu. Měřením času na různých úsecích trati – zdali jezdec zrychluje či zpomaluje, jeho maximální rychlost projetí.

 

  1. Zátěžový test

Jedním z nejčastějších způsobů kontroly trénovanosti je test zátěžový, nebo – li spiroergometrie. Jde o posouzení vytrvalostních schopností jezdce. Zvyšováním VO2max se výkonnost jezdce zlepšuje. Tento test je nejlepší provádět na běžícím páse – na jezdce jsou připojeny elektrody, které jezdci měří tepovou frekvenci, kontrolují činnost srdce, svaloviny a dýchací systém.

 

  1. Pomocí inteligentních sportovních pomůcek

Další způsob kontroly může být hrudní pás s hodinkami, který jezdec může mít na sobě i při jízdě na motocyklu nebo při kondiční přípravě. Trenér tak může téměř okamžitě kontrolovat změny organismu, jeho zlepšení či zhoršení. Tato metoda se již velmi osvědčila i na českém území, ale v zahraničí je více rozšířená. Používají k pomoci lékařské laboratoře, jako má třeba rakouská společnost Redbull. Kontrolují své závodníky při běhu či jízdě na rotopedu. Odebírají laktát z ušního boltce.

 

  1. Psychická příprava

Kontrolou psychické přípravy může být například navození soutěžních situací a jak si s nimi jezdec poradí. Trenérem předem připravené překážky, které mohou jezdce v závodě potkat – můžeme tu mluvit například o nespuštění startovacího roštu, hromadné starty, blátivé tratě, pomalejší jezdce, kteří se „pletou“ na trati, fanoušky.

 

Tak co? Jak jsi na tom po zimě ty? J Napiš nám. J

 

Fotogalerie: Kontrola stavu trénovanosti. Jak jsi na tom po zimě?

TOPlist

   

  

Kontakt

REGION RACING s.r.o. Dlouhá 730/35
Praha 1
110 00

IČ: 083 56 378
DIČ: CZ08356378
Číslo účtu: 115-9924310237/0100
IČP:1013138261
Erik Provazník
+420 604 374 364
team@region-racing.cz