Pitný režim sportovců v těchto teplých dnech

22.05.2014 17:28

    Horké prostředí a velká fyzická zátěž jsou pro lidský organismus poměrně extrémními podmínkami. Při sportu tak dochází k nadměrnému pocení – uvádí se až 1 litr za hodinu! Před výkonem se tedy doporučuje jednorázově vypít přibližně půl litru vody a v menších dávkách tekutiny doplňovat i v průběhu fyzické aktivity. Samozřejmostí by pak mělo být přijímání většího množství tekutin po skončení výkonu, alespoň po dobu jedné hodiny. Sportovci by navíc měli doplňovat i zásoby sodíku, vápníku a hořčíku, neboť zejména tyto minerály se při zvýšené svalové práci spotřebovávají a také se vylučují potem. K tomu účelu se hodí nápoje sycené oxidem uhličitým, nealkoholické pivo a nápoje obsahující hořčík. Není tedy vůbec na škodu u sebe při sportu vždy mít lahev kvalitní vody, která obsahuje přirozené množství minerálů.

Co se dá všechno pít?

VODA - Jedná se o nejcennější kapalinu. Dokonalejší nápoj nevymyslela ani nevymyslí žádná firma. Jelikož lidský organismus ze dvou třetin tvoří voda, tak se nejlépe a nejpřirozeněji vstřebá do organismu. Tělu tak zajistí základní živiny nutné k fungování. Jelikož obsahuje ionty, je sama o sobě sportovní nápoj, který bohatě stačí rekreantům a amatérům. Voda se dá dobře získat i z ovoce, zeleniny a polévek (vývarů a bujónů). Dospělý zdravý člověk má za den přijmout dva až tři litry tekutin a pramenitá voda má být hlavní složkou. Potřeba se zvyšuje podle fyzické aktivity.

PIVO - Alkoholické i nealkoholické pivo v pitném režimu neznamená pohromu. Někdy je naopak prospěšné. Záleží však na tom, kdy a v jakém množství se konzumuje. Malé pivo ve vhodnou dobu tak nemůže nic zkazit. Ve sportu ho není vhodné pít během her s důrazem na postřeh, rychlost reakce a dynamiku, ale vytrvalostní sportovci si oblíbeným mokem často pomáhají. Pokud je organismus správně zavodněný, není pivo přítěží. Má totiž vysoký obsah vody (průměrně 92 %), iontovou vyváženost a v klasickém ležáku je obsah alkoholu nízký. Tělo v něm přijímá nejen vodu, ale i nutné minerální látky, vitaminy a aminokyseliny. Díky tomu malé pivo pozitivně působí na zažívání. Další „kousky" už ale obvykle tlumí a zhoršují metabolismus. Pivo by se také nemělo pít alespoň hodinu po výkonu. Důvod? Odvodňuje a tím zpomaluje regeneraci.

KÁVA A ČERNÝ ČAJAni oblíbené nápoje jako káva a černý čaj se do pitného režimu nepočítají. Sice to neznamená, že si nemůžete dát denně jeden nebo dva šálky, je ale nutné si uvědomit, že obsahují kofein, který odvodňuje organismus. Zvýšená potřeba močení po pití kávy a černého čaje není signál dobrého zavodnění, ale naopak odvodnění. Na každou kávu a černý čaj proto vypijte stejný objem pramenité vody, abyste doplnili tekutiny.

COCA-COLA - Patří do kategorie limonád, ale ve sportu to tak paradoxně není vždy. Coca-Cola byla původně vyrobena jako lék a pokud se nápoj zbaví bublinek a naředí v poměru 1:1 s vodou, může být prospěšný i při fyzické aktivitě. Cola obsahuje povzbudivou látku kofein, dodá tělu rychlé cukry a hlavně má dezinfekční účinek, který umí při dlouhodobých výkonech srovnat zažívání. Jinak ale do pitného režimu nepatří a je lepší se jí vyhýbat. Její složení je podle některých studií tak agresivní, že ji údajně několik států v USA používá pro odstranění krve ze silnic při autonehodách.

OVOCNÝ A ZELENÝ ČAJPro sportovce zvlášť se jedná o velmi vhodné nápoje, které umí dostatečně zavodnit organismus a mohou se pít ve velkém množství. Tyto čaje obsahují přírodní antioxidanty, jež příznivě ovlivňují látkovou výměnu. Navíc dokáží vázat tuky a tím sníží energetickou zátěž. Jejich přínos se nejvíce projeví při dlouhodobém užívání.


ENERGETICKÝ NÁPOJ V omezené míře a malých dávkách mohou být zpestřením pitného režimu v období zvýšené fyzické či psychické zátěže. Hlavním zdrojem energie je cukr. Energy drinky umí chvilkově nabudit organismus a obsahují dávku kofeinu, která působí jako vypití slabší kávy. Další povzbuzující látky jsou taurin a guarana, ale hlavně posilují vliv kofeinu a jejich množství na člověka nemá valný vliv. Efekt energy drinků nepřeceňujte. Působí individuálně podle věku, pohlaví a zdravotního stavu. Při časté konzumaci si tělo na přísun povzbuzujících látek může zvyknout a vliv látek klesá.


zdroj: https://www.pijtezdravouvodu.cz/, https://www.bezeckaskola.cz/

 

TOPlist

   

  

Kontakt

REGION RACING s.r.o. Dlouhá 730/35
Praha 1
110 00

IČ: 083 56 378
DIČ: CZ08356378
Číslo účtu: 115-9924310237/0100
IČP:1013138261
Erik Provazník
+420 604 374 364
team@region-racing.cz