Provazník sbírá celosvětové FIS body

14.04.2021 08:31

    Provazník se v zimní pauze věnoval závodům v lyžování. Podařilo se mu získat několik světových FIS bodů. Přečti si v článku o jeho zimní sezóně a o tom, jak lyžování ovlivní jízdu na motorce. 

Eriku, kde všude jsi lyžoval v sezóně 2020/2021?

               Ahoj, zdravim čtenáře. Jako zimní přípravu jsme zařadili lyže a díky tomu jsem se v této sezóně svezl v těchto střediscích: Špindlerův Mlýn, Bílá v Beskydech, Štrbské pleso SK, Jurgow PL, Zielenec PL, Zinal (Švýcarsko), Annaberg – Jeseníky, Říčky, Deštné v Orlických horách

Jak je možné, že si klidně lyžuješ, když ostatní mají tvrdý lockdown?

               Protože všechny vypsané závody byly buď mezinárodní mistrovství ČR nebo dokonce i vyšší soutěž. Tyto závody, stejně jako prvoligový fotbal, dostali výjimku z ministerstva zdravotnictví a pořádání závodu v tu chvíli nic nebránilo.

Jak sis se k lyžím vůbec dostal a kdo Tě trénuje?

               K lyžím mě dostal bývalý reprezentant REGIONu, Ing. Bohuslav Vaňous. Slávek mě naučil správnou techniku jízdy, stal se mým trenérem a při závodech si vzájemně pomáháme jak s technikou, ubytováním, stylem i psychikou.

Budeš se tomuto sportu dále věnovat nebo to je jen úlet?

               V mezinárodním mistrovství ČR se opravdu jedná spíše o úlet. Neboť tempo, které je nastaveno v těchto velmi kvalitních soutěžích už nejsem schopen dohnat, ale mou vidinou jak dále kvalitně závodit je celosvětově uznávaná soutěž Masters, která má mistrovství republiky a má i mistrovství světa. Uvedené závody Masters spočívají v tom, že vám je 30 let a výše. Že se mohu účastnit těchto závodů je super, neboť tempo ostřílených 24 letých závodníků, kteří tráví 260 dní na sněhu už nedoženu. Závody Masters jsou pro mě tím pravým, a to hlavně z důvodu, že všichni účastníci už měli nějaké to zranění a dle daných handicapů také závodí. Výkonnost je tím přiměřená našemu věku a schopnostem.

Jaké jsou Tvoje výsledky v seniorské kategorii?

               Na těchto závodech jsme vždy ohodnoceni celosvětovými FIS body, čímž jsme srovnatelní s celým světem. Mé konkrétní výsledky jsou: v obřím slalomu v MMČR zajíždím zhruba 30.místa, což na celém světě znamená cca 2750. nejlepší „obřákář“. Ve slalomu zajíždím okolo 25. pozic a mé celosvětové hodnocení je něco přes 3 000. pozici.

Jaké jsou Tvoje výsledky v Masters kategorii?

               Zde je nutno uvést, že mi ještě nebylo 30 let, což znamená, že vždy závodím v kategorii Open. V Masters závodech dokážu obří slalom vyhrát absolutně, tzn. Mezi všemi zúčastněnými zavodníky. Ve slalomu tak dobrý nejsem, zde zajíždím okolo 10. místa absolutně, což obvykle v mé kategorii open hodí 2-3.místo. Zde mám co zlepšovat a tvrdě na tom pracuji.

Myslíš, že přípravu v lyžování zužitkuješ i na motorce?

               Na 100% ano a to z těchto důvodů: jsem permanentně vystavován závodnímu stresu, většina disciplín jsou velmi rychlostní stejně jako na motorce, při sjezdu pracujete s rovnováhou a rychlostí – stejně jako na motorce, z hlediska psychiky mi alpské disciplíny pomáhají v dobrém smyslu a to jak ve vývoji rychlosti, tak i odreagování od rutiny kterou se mi supermoto a motokros stal.

 

Fotogalerie: Provazník sbírá celosvětové FIS body

TOPlist

   

  

Kontakt

REGION RACING s.r.o. Dlouhá 730/35
Praha 1
110 00

IČ: 083 56 378
DIČ: CZ08356378
Číslo účtu: 115-9924310237/0100
IČP:1013138261
Erik Provazník
+420 604 374 364
team@region-racing.cz