Straka utrpěl pád a zlomil si čtyři obratle

13.11.2021 19:24

    Adam Straka vyrazil na Chalupa cup do Karlína u Čejče. Bohužel ho již v tréninku potkal ošklivý pád, při kterém si způsobil otřes mozku a zlomil si čtyři bederní obratle. Více o průběhu pádu a jeho následcích si můžeš přečíst v článku.

jezdec: Adam Straka

Datum závodu :

23. 10. 2021

Název podniku :

Chalupa cup - Karlín u Čejče

Kategorie :

Open MX2

Celkové umístění: 

-

 

    Do Karlína se Adam těšil, jelikož obvykle bývá výborně nachystán. Bohužel ne tentokrát. Trať byla rozbitá, tvrdá a celkově neupravená. Díky závlaze, která ale nepokryje ani polovinu tratě, jednu zatáčku nalili na tvrdý podklad, takže to v ní klouzalo. Další zatáčky se nekropily a zůstaly tak suché a prašné. Tato kritika byla slyšet z celého depa. Bohužel to v Karlíně umí upravit daleko lépe.
    Jako vždy do volných tréninků nastoupili Openi spolu s kategorií Hobby. Adam si vždy hledá ideální stopy na rychlou kvaldu. Trénink už se blížil ke konci. Jelo se poslední kolo a Adam si chtěl najet ještě jednu možnou stopu na rychlém odskoku z kopce dolů na pravé straně trati. Tady se odskakuje na rozjetou pětku a skáče se daleko. Bohužel Adam na dopadu trefil předním kolem velkou díru v trati. Scénář byl neodvratitelný. Následoval opravdu velký a škaredý pád. Motorka šla několikrát pana orel a Adam letěl po hlavě rovnou k zemi. Zůstal ležet v bezvědomí na zemi. Diváci okolo tratě mu přiběhli hned na pomoc. Adam procitl, ale díky otřesu mozku byl dezorientovaný a nevěděl, co se stalo. Stěžoval si na velkou bolest v oblasti beder. Nejprve ho doktor za pomoci ostatních postavil a odvedl mimo trať, aby se prý mohlo pokračovat v závodě a neohrožovalo se zdraví ostatních jezdců. Po rozhodnutí doktora byl následně vcelku neprofesionálně (vzhledem k zraněním, která utrpěl) převezen v sedě k sanitě nějakým off-roadem a čekalo se na záchranku. Zde už byl uložen do nafukovacího vaku a převezen na urgent do hodonínské nemocnice. Tam mu bylo provedeno celkové CT a byl uložen na JIP. Výsledkem tohoto pádu je otřes mozku a zlomené čtyři bederní obratle L1, L2, L3 a L5. S odstupem času považuji za zázrak, že si svůj stav při takové manipulaci doktorem před příjezdem záchranky nezhoršil. Proto zmiňuji své výhrady ke způsobu prvotního "profesionálního" ošetření. Nyní Adama čeká dlouhá rekonvalescence prozatím jen vleže. Poté následuje rehabilitace. Prostě nám ty konce sezon nějak nevychází.
    Děkujeme týmu Region racing s.r.o. za podporu v roce 2021.     

Text: rodina Adama Straky

1. místo: Gabriel Schutz
2. místo: Martin Trávníček
3. místo: Karel Smejkal

 

Fotogalerie: Straka utrpěl pád a zlomil si čtyři obratle

TOPlist

   

  

Kontakt

REGION RACING s.r.o. Dlouhá 730/35
Praha 1
110 00

IČ: 083 56 378
DIČ: CZ08356378
Číslo účtu: 115-9924310237/0100
IČP:1013138261
Erik Provazník
+420 604 374 364
team@region-racing.cz