Straka závodil na Czech Downtown Series

21.06.2021 10:31

    Adam Straka na chvíli vyměnil motorku za kolo a zúčastnil se závodu Czech Downtown Series v Dačicích. Více v článku.

    V sobotu 5. června se konal v Dačicích již 5 ročník podniku MČR Czech Downtown Series. Nikdy jsme se na tuto vyhlášenou akci s účastí kolem 2000 diváků nedostali ani jako diváci, protože prostě kolidovala s MX závody. I tentokrát jsme měli být na Dalešické jedničce, ale kvůli opatřením byly závody zrušeny a Adam neváhal, přeskočil roli diváka a rovnou se zaregistroval do závodu pod hlavičkou teamu REGION RACING s.r.o..
    Zvolil kategorii Junior, ale tato spolu s kategoriemi Elit a Master jsou vyhrazeny pouze registrovaným jezdcům s platnou Downtown licencí. Tedy byl přesunut do kategorie Open, která čítala 72 jezdců všech věkových a výkonnostních úrovní. Tyto závody jsou součástí Mistrovství České Republiky a jsou velice závodníky vyhledávané pro svoji kvalitu tratě centrem města a pro výbornou diváckou kulisu a celkovou atmosféru. Není divu, že polovina „startovky“ se vyprodala za 3 dny a týden před závody bylo všech 130 míst obsazeno a dalších 20 náhradníků bylo zaregistrováno a doufali, že se někdo odhlásí. Mezi jezdci byl několikanásobný mistr ČR a třešničkou na dortu byl i mistr světa přezdívaný "Datel". Tedy účast luxusní.
    Závodní den probíhal formou volných tréninků v dopoledním bloku, kdy si mohli společně a naprosto libovolně jezdci najíždět a naskákat trať. Po obědě odstartovalo první ostré kolo, následoval exhibiční program na náměstí, projížďka závodu veteránů městem a pokračovalo se druhými jízdami. V tomto sportu se do celkového pořadí počítá lepší čas z obou jízd. Adam po druhém tréninkovém dojezdu, kdy jako většina jezdců objel a neskákal dva nejnáročnější skoky závodu (velký drop a kašnu) dojel k autu a přemýšlel, jestli neměl svůj první ročník absolvovat v roli diváka. Bylo vidět, že je nervózní. Věděl, že v domácím prostředí nechce zklamat. S dropem si byl jistý, že dá, ale kašna mu ležela v hlavě. Koneckonců, v ostrém závodě ji možná 2/3 jezdců kašnu objeli. No, vyšlapal nahoru, aby v dalším sjezdu poslal drop a v následujícím pustil i tu kašnu. Tím z něho spadl stres a už se jen soustředil na dobrou techniku.
    Start byl z kostelní věže a vše se přenášelo na velkoplošnou obrazovku na dačickém náměstí. Adam zvládl první jízdu dobře, bez výrazných chyb a ze 72 jezdců ve své kategorii obsadil 28. místo s časem 56,48 sec..
    Do druhé jízdy se začínalo od nejhoršího a Adam zabojoval a s časem 54,95 sec. bral 23. místo v závodě celkově. Mimochodem, celkově nejrychlejší čas v závodě měl již zmíněný mistr světa a to čas 47,07 sec.. To je ale čas z říše snů. Na TOP10 by stačil čas 53 sec, ale Adam byl rád, že nechyboval a neudělal si ostudu. Řekl, že ví o rezervách, že by potřeboval ještě dvě jízdy a čas by jistě o minimálně další 2-3 sec. snížil. Bral celou tuto soutěž jako zpestření a zkušenost. Byť se to zdá velice podobné motokrosu, je to prý něco naprosto jiného a bohužel bez tréninku, tak jako u každého sportu, výsledky nejsou. Adam se nikdy podobných závodů nezúčastnil, na umělých překážkách nejezdil a kromě občasného poskakování v lese to pro něho byla naprosto nová zkušenost. Rád by si ale ještě jeden závod tohoto seriálu ve volném čase zopakoval.
    Za nás jsme rozhodně s výsledkem spokojeni a to proto, že neproběhla absolutně žádná příprava na tento typ sportu. Šlo jen o to strávit hezky a aktivně volnou sobotu. Více fotografií z celého závodu a další překážky je možno vidět na oficiálních stránkách města Dačice.

text: Zdeněk Straka

 

Fotogalerie: Straka závodil na Czech Downtown Series

TOPlist

   

  

Kontakt

REGION RACING s.r.o. Dlouhá 730/35
Praha 1
110 00

IČ: 083 56 378
DIČ: CZ08356378
Číslo účtu: 115-9924310237/0100
IČP:1013138261
Erik Provazník
+420 604 374 364
team@region-racing.cz